Lavanda cunoscută de noi și cu denumirea de levănțică este o plantă parfumată, aromată și cu proprietăți miraculoase folosită din vechi timpuri în domeniul terapeutic având multiple beneficii.
Este o plantă originară din Africa de Nord și regiunile muntoase din zona Mediteraneană. Numele său provine din limba latină „lavare” și înseamnă „a spăla”. Prima utilizare a lavandei a fost înregistrată încă din perioada Egiptului Antic. Uleiul de lavandă era esențial în procesul de mumificare.
Ulterior, lavanda a devenit un ingredient nelipsit din produsele de îngrijire corporală în zone precum Persia, Roma și Grecia Antică. Oamenii din aceste locuri credeau că lavanda are proprietăți care ajută la purificarea trupului și a minții.
Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii și poate contribui la vindecarea leziunilor minore sau a înțepăturilor de insecte. Totodată, lavanda poate fi folosită și pentru a ameliora anxietatea, insomnia, stările depresive și de neliniște.
În ceea ce privește ceaiul de lavandă, acesta poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, a stărilor de greață, vărsăturilor, flatulenței, durerilor de stomac sau abdominale. Lavanda poate ușura disconfortul stomacului, reduce balonarea și elimină crampele. Totodată, lavanda poate fi folosită și pentru a ameliora durerile de cap, de dinți sau pe cele provocare de entorse.
Lavanda este folosită și în domeniul culinar. Toți cei care vor să surprindă în bucătarie adaugă în rețete acest ingredient pentru a intensifica gustul mâncării.
Trebuie sa recunosc că ceaiul de lavanda este unul dintre preferatele mele și îmi place să-l servesc în Grădina Magică a Lavandei, alături de fursecuri cu arome de mentă, trandafiri și evident lavandă. Niște fursecuri tare gustoase făcute de prietena noastră, Mirela Miclescu, care știe și alte bunătăți.
Condiment utilizat mai ales în bucătăria mediteraneană, poate fi folosită atât la mâncărurile dulci, cât şi picante, pentru a înnobila mâncărurile.
Se potrivește de minune la deserturi: înghețată, șerbet, sufleu, cremă, caramel, ciocolată, aluat, sirop, lichior, dulceață. Este folosită la salate și aperitive, dar și la preparatele de carne, mai ales de vânat, miel, porc.
Deși toate parțile plantei au aromă, în bucătărie se folosesc mai ales florile sau mugurii iar la decorarea bucatelor, atât a deserturilor cât și a preparatelor din carne se folosesc și rămurelele florale. Cum aroma plantei este foarte puternică, trebuie folosită cu moderație. Se îmbină cu vanilia, ghimbirul, nucile grecești, fisticul, migdalele, fructele de pădure, cireșele și prunele.
Să nu uităm de frumusețea ei ca arbust de talie mică ce are rol și de a decora grădinile și curțile oamenilor iubitori de natura și pasionați de grădinărit. Am găsit câteva imagini cu fumusețea lavandei de prin lume și vi le arat mai jos într-un colaj.
Sursa foto: pexels.com
Bibliografie
- https://solarisplant.ro/blog
- http://casutaculavanda.ro
📝 Autor Raluca F.
💻 Editor Raluca F.